Què és la comptabilitat analítica?

Què és la Comptabilitat Analítica

Com a empresari has de tenir clar que un dels aspectes que no poden faltar en la teva empresa és la comptabilitat i una bona organització. La comptabilitat analítica analitza els costos i ingressos de cadascuna de les línies de negoci que tingui una empresa. O també dels diferents productes que es fabriquin. Es tracta d’un tipus de comptabilitat que posa la seva atenció a com es distribueixen els costos i els ingressos.

Els trets més característics de la Comptabilitat Analítica

  • Et permet fer “a trossos” el negoci, distribuint els ingressos i les despeses de cada línia de negoci, de cada producte, departament, client, zona geogràfica, etc. depèn de les necessitats de cada empresari, per a finalment, calcular els resultats que s’obtenen per separat.

  • Et permet analitzar en profunditat els ingressos que s’han generat i els costos que s’han produït. Calcular, a més, la rendibilitat dels teus productes i entendre el perquè dels resultats que estàs obtenint. D’aquí en pots treure un Quadre de Comandament, una bona eina per a la gestió i anàlisi de dades de la teva empresa.
Comptabilitat Analitica

Organització d'un Negoci

Organitzar un negoci és molt important tant si es tracta d’una empresa gran, una empresa petita o d’un autònom, perquè dependrà que el negoci sigui un èxit o un fracàs. La majoria dels negocis fracassats es deuen a una mala gestió empresarial. Una bona gestió s’ha d’implantar a la empresa des d’un bon principi. Ens hem d’assegurar que tenim uns objectius ben establerts i definir les tasques que s’han de dur a terme a la nostra organització. 

Establir una bona gestió no es tracta només d’innovar contínuament. Implica tenir un control molt exhaustiu de totes les despeses i ingressos que tenim a la nostra empresa i tenir, sobretot, una bona planificació. La planificació consisteix en fixar uns objectius de la nostra empresa amb unes dates concretes.

Per a nosaltres, la comptabilitat té una funció importantíssima en el desenvolupament financer de l’empresa, per això poden existir diferències notables en el creixement de l’empresa entre les organitzacions que tinguin una bona gestió comptable i les que no.

En definitiva, és un factor positiu de cara a millorar la productivitat, rendibilitat i eficiència de l’empresa i tot això converteix a la comptabilitat analítica en una eina operativa necessària que tot empresari hauria d’implementar i potenciar. A més, si s’implanta aquesta metodologia, et serveix per a donar un impuls diferenciador respecte a la teva competència.  Volem esmentar també la Comptabilitat Financera com a eina eficient per a la teva empresa. Es tracta d’una comptabilitat que s’encarrega de classificar i informar sobre la vida econòmica de l’empresa.


La importància de la comptabilitat analítica 

Per a prendre decisions transcendentals al teu negoci, és molt important que analitzis la informació de la que disposes. És a dir, que entenguis el context abans de canviar alguna cosa. En aquest sentit, la comptabilitat analítica et pot ser de gran utilitat. 

La informació que t’ofereix la comptabilitat de costos pot ser decisiva a l’hora de prendre decisions al teu negoci. Per exemple, et pot ajudar a: 

     1. Decidir si has de llençar o no un nou producte. 

     2. Fixar o pujar el preu d’un servei. 

     3. Comprar o no una nova màquina per a la producció. 

     4. Tancar o obrir un determinat departament. 

Avantatges de la comptabilitat analítica 

  1. Et permet conèixer dades precises sobre àrees concretes de la empresa. 
  2. Obtens informació de valor per a la presa de decisions empresarials difícils i importants. 
  3. Pots controlar més i millor les despeses de la teva empresa.
  4. Pots controlar millor els costos dels teus productes.
  5. Millora la productivitat, la rendibilitat i l’eficiència del teu negoci. 
  6. Pots iniciar-te en el concepte del small-data i començar a treure profit de les dades que genera la teva empresa.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *