planificacion-tesoreria

Planificació de la Tresoreria

Disposar d’una bona planificació de la tresoreria de la nostra empresa és molt important per a tenir una idea clara dels imports que tindrem que pagar cada mes (encara que no sigui 100% exacta, perquè sempre et pot venir un pagament de darrera hora). Però tenir controlats la majoria dels pagaments és fonamental per a una bona organització comptable. Un pla de tresoreria és un document on es reflecteixen els ingressos i les despeses que tindrà que afrontar la teva empresa a curt i mitjà termini. Si pots disposar d’informació a llarg termini, que és més difícil, molt millor. I també, un pla de tresoreria, regula els fons disponibles que té la empresa. Per això és realment important per a qualsevol organització i més si ets Emprenedor i estàs començant el teu negoci.

Planificar bé la teva Tresoreria t’ajudarà a preveure possibles situacions de falta de liquiditat a mig i llarg termini. A més d’ajudar-te a tenir unes finances i control de gestió del teu negoci molt més professionals.

No ens confonguem, tenir beneficis no significa tenir liquiditat. Ens podem trobar amb factures impagades  o retards de cobraments amb les factures dels nostres clients. Això repercutiria en no tenir cash als nostres comptes bancaris i, si la situació s’allarga, tindríem que obrir una negociació puntual amb els nostres proveïdors.

Organització de la Tresoreria

Normalment, els programes de comptabilitat tenen una secció on pots introduir el venciment de les factures dels teus proveïdors. Si ets un autònom petit i no tens programa informàtic per a la comptabilitat, pots fer un control de la tresoreria amb un quadre Excel. Has de tenir cura i recordar quan comptabilitzes la factura, d’introduir el venciment a la secció corresponent.

A més també has d’introduir el venciment de totes les despeses fixes, que són les que pagues tots els mesos (aigua, llum, gas, telèfon, si tens algun préstec, el lloguer, etc.,). Si tens calculades les despeses fixes del mes de gener com a referència, ja pots introduir el venciment de les despeses fixes de tot l’any, amb un import aproximat.

Així mateix, també has d’introduir els cobraments dels clients. A l’igual que en les factures de proveïdors, quan comptabilitzis una factura d’un client, recordeu-vos de posar el venciment en la data exacta en què el cobrament es produirà.

Així, un cop tinguis tots els imports comptabilitzats en el programa, pots treure un llistat mensual, trimestral, etc. i sabràs els cobraments i pagaments que hauràs d’afrontar en la data en concret.

La planificació de la tresoreria l’has d’ajustar periòdicament. Perquè pot haver alguna incidència que alteri els cobraments i pagaments que tens planificats. D’aquesta manera, s’aniran obtenint versions actualitzades dels imports previstos

Avantatges de portar una bona Planificació de la Tresoreria

1. Conèixer en tot moment l’efectiu del teu negoci, així com la liquiditat per a cada període.               

2. Actuar amb temps si hi ha previsió de que en algun moment puntual puguem tenir un saldo negatiu.               

3. Tenir una gestió comptable perfecta, que et permeti prendre les decisions més encertades en el moment oportú. 

Si volem tenir controlats els cobraments i despeses de la nostra empresa i saber, en tot moment, la liquiditat del nostre negoci és impossible aconseguir-ho sense una bona planificació de la tresoreria.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *